İsrail askerlerine gece yarısı El Adise pususu: 20 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’ni işgal ettiği kanlı savaşta Pazar günü birinci yıl dolacak, Lübnan cephesinde ise şiddetli çatışmalar ve hava saldırıları var. Orta Doğu’yu ateşe atan savaşın tüm detaylarını canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HİZBULLAH 20 İSRAİL ASKERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ DUYURDU

İsrail’de sabahın ilk ışıklarıyla sirenler çaldı, kuzeydeki Nasıra, Yokneam ve birçok yerleşimde yaşayanlar sığınaklara koştu. İsrail ordusu, Cumartesi sabahı Lübnan’dan ateşlenen beş roketin tespit edildiğini, bazılarının havada durdurulduğunu açıkladı.

Sirenlerin çaldığı Nasıra, Vadi Ara ve Cezrel Vadisi gibi bölgeler, Akdeniz kıyısındaki stratejik liman şehri Hayfa’nın doğusunda yer alıyor. Lübnan sınırına uzaklıkları ise kuş uçuşu 50 kilometreyi buluyor.

Tüm gözlerin çevrildiği sınır hattındaki kara çatışmasında ise Lübnan’ın en büyük askeri gücü Hizbullah İsrail işgal birliklerine yeni bir darbe vurduğunu söylüyor.

Çatışmaların merkezlerinden biri, Hizbullah’ın ilk pusuyu kurup altı İsrail askerini öldürdüğü El Adise kasabasıydı. Gece karanlığında ilerleyen İsrail askerleri tuzaklanan patlayıcıların infilak ettirilmesi ve yaylım ateşi ile geri çekilmek zorunda kaldı.

Lübnan-İsrail sınırına oldukça yakın konumdaki Hasbaya’dan bildiren Al Jazeera muhabiri Imran Khan, El Adise geçidinin İsrail işgalcileri için Güney Lübnan’a inilmesi adına çok ama çok kilit bir nokta olduğunu vurguluyor.

Kasabanın ayrıca Hizbullah için de bir düğüm noktası olduğunu kaydeden Khan, Lübnanlı grubun İsrail işgal birliklerinin biraz içeri girmesine izin verip ardından pusu kartını oynadığını söyledi.

İsrail askerlerinin ikinci kez El Adise’de geri püskürtüldüğünü kaydeden Al Jazeera muhabiri, el yapımı patlayıcıların rolünü öne çıkardı, “İsrailliler için artık hiçbir gerçek giriş noktası güvenli değil. Tahmin ettiğimiz gibi Hizbullah sahada üstünlük kuruyor” dedi.

Hizbullah’ın televizyon kanalı El Menar, İsrail askerlerinin El Adise belediye binasına doğru ilerlemeyi denediğini ancak 01.50’deki çatışmada geri çekildiklerini bildirdi.İsrail birliklerinin Lübnan topraklarına sızmayı denediği bir başka nokta, Marun er-Ras kasabası. Hizbullah, burada İsrail ordusuna ait zırhlı araçlar ve askerlerden oluşan bir grubu hedef aldığını belirtti.

Malikiye bölgesinde ise İsrail ordusuna ait bir Merkava tankı güdümlü füzeyle vuruldu, tank alev alev yandı.

Hizbullah Cuma sabahından bu yana en az 20 İsrail askerinin öldürüldüğünü, birçoğunun da yaralandığını duyurdu. Grubun açıklamasında doğrudan çatışmaların yanı sıra İsrail askerlerine roketlerle saldırıldığı bilgisi verildi.

BEYRUT’TAKİ BOMBARDIMAN SAYDA’DAN DUYULDU, TRABLUSŞAM’A İLK SALDIRI

İsrail savaş uçakları Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece Lübnan’ın başkenti Beyrut ile kuzeydeki Trablusşam şehrinde yer alan bir Filistin mülteci kampını bombaladı.

Beyrut’un güney semti Dahiye’deki hava saldırısının ardından gökyüzünü siyah dumanlar kapladı.

Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Dahiye’deki saldırının sesi, 40 kilometre güneydeki Sayda şehrine bile ulaştı. Al Jazeera muhabiri Ali Haşim, Beyrut’u sarsan bombardımanın çok şiddetli bir sese yol açtığını ve Akdeniz kıyısındaki Sayda’da yaşayanların patlamayı duyduğunu aktardı.

23 Eylül Pazartesi gününden itibaren başlayan yoğun İsrail hava saldırısı, şimdiye kadar yaklaşık 1500 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

Beyrut saldırılarında can kaybı ya da yaralanmalara dair henüz bir açıklama yok ancak kuzeydeki Trablusşam’da Hamas komutanı Said Ali öldü.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın Lübnan’daki lider kadrosu arasında yer alan Said Ali’nin, El Beddavi mülteci kampındaki evi bir silahlı insansız hava aracı tarafından vuruldu. Hamas, saldırı sonucu Said Ali ile birlikte ailesinin de öldüğünü açıkladı.

Anadolu Ajansı, 8 Ekim 2023’te Hizbullah ve İsrail ordusu arasında başlayan sınır çatışmasında ilk kez Trablusşam’ın işgal ordusu tarafından hedef alındığını bildirdi.

BEYRUT’TAN SONRA ŞAM’A UÇTU

İsrail’e meydan okuyarak Cuma günü Lübnan’ın başkenti Beyrut’u ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, bugün Tahran yönetiminin bir başka müttefiki Suriye’de.
İran, 2011’de başlayan iç savaşta Beşar Esad’ın en önemli müttefikiydi ve muhaliflere karşı milis güçlerini sahaya sürdü. Kısa süre sonra Lübnan’daki Hizbullah milisleri de Beşar Esad saflarında savaşmak üzere Suriye’ye geçti.

Beyrut’ta Başbakan Necib Mikati ve parlamento başkanı Nebil Berri gibi yetkililerle görüşen İran Dışişleri Bakanı Erakçi, bugün Şam’da temaslarda bulunacak. Resmi haber ajansı SANA, Erakçi’nin Suriyeli mevkidaşı Bessam Sabbağ ile bir araya geldiğini bildirdi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir