İklim değişikliği neden İngiliz birasını yok edebilir?

Posted by

Şerbetçiotu biraya geleneksel acı tadını verir, ancak bitki son yıllarda norm haline gelen daha sıcak ve kuru koşullardan hoşlanmaz. Sonuç olarak üretimi keskin bir şekilde düşüyor.
Kent’teki araştırmacılar, iklim değişikliğine daha dayanıklı çeşitler üretme umuduyla şerbetçiotu genlerini izole ediyor.
Ayrıca giderek daha popüler hale gelen, daha yoğun tatlar üretmek istiyorlar.
“Şerbetçiotu olmazsa İngiliz birası ölecek. Sadece bira ithal edeceğiz ve artık buna uygun kültüre sahip olmayacağız” diye yorum yaptı Shepherd Neame Brewery’den Daniel Whelan yayına.
Sıcak ve kuru hava koşulları biranın acı tadını etkiler.

“Şerbetçiotumun çoğunu Kent’ten alıyorum ve son 10 veya 12 yılda hasatların inişli çıkışlı olduğunu gördüm. Gerçek bir rollercoaster’dı. Yetiştiriciler etkiyi hissediyor ve kuraklığa dayanıklı genlerin araştırılması son derece önemli olacak” diyor Ramsgate Brewery’nin baş bira üreticisi Eddie Gadd.
Bu Avrupa çapında bir sorundur. Geçen yıl yayınlanan bir analiz, bazı önemli şerbetçiotu yetiştirme alanlarında üretimde yaklaşık %20’lik bir düşüş olduğunu ortaya çıkardı.
Kent Üniversitesi’nden Dr. Helen Cockerton, yüzlerce farklı türün genetik kodunu analiz etti ve kuraklığa dayanıklı olan ve şu anda bira üretiminde kullanılan bitkilerle melezlenebilecek bitkileri izole etmeye çalıştı.
Ayrıca biraya eklenen tatlar veren genleri de arıyor; bunlardan bazıları şu anda popüler olmayabilir, ancak birkaç yıl içinde moda haline gelebilir. Mevcut trend güçlü, “vurucu” bir tat yönündedir.
“Bira üreticileri tadı güzel bira istiyor, bu nedenle müşterilerinin istediği tadı üretebilmek için doğru şerbetçiotuna ihtiyaçları var. Ancak yetiştiriciler, hastalık ve kuraklık durumunda tarlada iyi verim sağlayacak bitkilere sahip olmakla daha fazla ilgileniyorlar. Amacımız yetiştiricilere her ikisini de yapmaları için ihtiyaç duydukları bilgileri vermektir” diyor Dr Cockerton.
Farklı şerbetçiotu türlerindeki anahtar genlerin belirlenmesi, yeni çeşitlerin gelişimini büyük ölçüde hızlandırabilir ve en önemli test onlardan gerçek bira üretimi olacaktır.
“Benim bakış açıma göre harika haber şu ki, 10 yıl önce iklimimizde yoğun şerbetçiotu aroması üretebileceğimiz konusunda şüpheliydim. Ancak gördüklerimden sonra bunun oldukça mümkün olduğunu artık biliyorum” diyor Eddie Gadd.
Proje, iklim değişikliği gibi zorluklarla mücadele etmek amacıyla Birleşik Krallık Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından finanse edilen daha büyük bir araştırma girişiminin bir parçası. Tarım Bakanı Mark Spencer, bira çalışması gibi projelerin başladığını görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
Spencer, “Bira üreticilerinin yenilikçiliği modern tarım uygulamalarının merkezine koymalarını sağlamak için fırsatlar, finansman ve destek sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir