Samsung Amerika’ya boyun eğdi, Biden istedi, Samsung yapıyor
3 mins read

Samsung Amerika’ya boyun eğdi, Biden istedi, Samsung yapıyor

Bu stratejik hamle, küresel çip krizine çözüm bulma ve teknoloji liderliğini pekiştirme yolunda atılmış büyük bir adım olarak görülüyor.

Samsung‘un Teksas’taki yatırımını iki katına çıkarma kararı, teknoloji ve yarı iletken endüstrisinde büyük yankı uyandırdı. Güney Koreli teknoloji devi, 2021’de inşa ettiği fabrika için neredeyse 20 milyar dolar harcadıktan sonra, eyaletin çip üretim sektöründeki toplam yatırımını 44 milyar dolara çıkaracağını duyurdu. Bu genişleme, yeni bir çip üretim tesisi, bir paketleme sitesi ve bir araştırma ve geliştirme alanını içerecek şekilde planlanıyor. Tüm bu tesisler, Taylor, Teksas’ta veya bu şehre yakın bir konumda yer alacak. Mevcut üretim merkezi henüz faaliyete geçmemiş olsa da, bu yıl içerisinde “kritik mantık çipleri” üretimine başlayacak. Taylor, Austin’e yaklaşık 40 dakikalık bir sürüş mesafesinde bulunuyor.

Bu gelişme, Biden yönetimi için büyük bir kazanç olacak. CHIPS Yasası’nın ana hedeflerinden biri, küresel çip üreticilerini ABD topraklarında üretim yapmaya teşvik etmek. Bu doğrultuda, Washington, Samsung’a işleri Amerika’da devam ettirmesi için 6 milyar dolardan fazla teşvik sağlamayı planlıyor. CHIPS Yasası, federal hükümetin, teknoloji şirketlerine fon sağlayarak ve krediler sunarak yerel harcamaları teşvik etmesine olanak tanıdı. Örneğin, çok uluslu yarı iletken şirketi GlobalFoundries, önemli bir ABD genişlemesine yardımcı olmak için 1,5 milyar dolarlık bir hibe aldı ve 1,6 milyar dolarlık bir krediye ek olarak. Şirket, otomotiv, havacılık, savunma ve yapay zeka endüstrileri için çip üretecek New York, Malta’da yeni bir fabrikasyon tesisi inşa etmeyi planlıyor.

Samsung Amerika’ya boyun eğdi, Biden istedi, Samsung yapıyor

Intel ise bugüne kadar verilen en büyük CHIPS hibesini alarak, çeşitli ABD bazlı operasyonlarını sürdürmek için 8,5 milyar dolara kadar fon aldı. Şirket, bu parayı AI ve diğer ileri uygulamalar için kullanılacak öncü yarı iletken çipler üretecek tesisler inşa etmek için kullanmayı planlıyor. Intel, Arizona ve Ohio’da ikişer yeni fabrikasyon tesisi inşa ediyor. Ayrıca, New Mexico’daki iki mevcut fabrikanın modernizasyonu için bu parayı kullanacak ve Oregon’daki bir tesisin genişletilmesi planlanıyor. Toplamda, Intel ABD bazlı çip üretimine 100 milyar dolar yatırım yapacak. Çeşitli projelerin, 20.000 inşaat ve 10.000 üretim işi yaratması bekleniyor.

Biden yönetimi, Amerika’nın Çin tedarikçilerine olan bağımlılığını azaltmak ve yerel yarı iletken araştırma ve üretimini teşvik etmek amacıyla 2022’de CHIPS ve Bilim Yasası’nı yasalaştırdı. Yasayla birlikte, firmaların yerel üretimi genişletmeleri için 52 milyar dolarlık vergi indirimleri ve fonlar ayrıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir